10 jauni restorāni
Viena no manām 101 lietām bija pamēģināt 10 jaunus restorānus. Tā kā ikdienā bieži uz restorāniem neeju, jo cenšos ietaupīt naudu sev svarīgākām lietām, piemēram, ceļošanai, tad šis bija kā dzinulis ieturēt maltīti ārpus mājas nedaudz biežāk. Restorānus ārpus Stokholmas neskaitīju, jo ceļojot tā vai tā nākas ēst.
Tad nu zemāk būs desmit (man) jauni restorāni Stokholmā:
Vapiano (karte, ap 100 SEK), itāļu
Vapiano ir sākotnēji Vācijā izveidots itāļu ēdienu restorānu tīkls. Tajā pārsvarā var nobaudīt picas un pastas ēdienus. Stokholmā tādu ir trīs, es šoreiz izvēlējos to, kas vistuvāk autoostai. Restorāni ir gaumīgi iekārtoti un tajos ir īpaša apkalpošanas vai, precīzāk sakot, pašapkalpošanās kārtība. Ienākot restorānā, katram no ēdājiem izsniedz magnētisko karti kredītkartes izmērā. Tad tu ar to dodies pie vienas no vairākām letēm un izvēlies no ēdienkartes sev tīkamo ēdienu. Ēdiens tiek piereģistrēts tavā kartē un pretī tu dabū peidžeri, ar kuru vari doties atpakaļ pie sava galdiņa. Kad ēdiens gatavs, tavs peidžeris sāk pīkstēt un tu vari doties tam pakaļ. Pēc maltītes ieturēšanas, dodoties ārā no restorāna, pie ārdurvīm ir kase, kurā tu atdod savu magnētisko karti un samaksā tik, cik esi apēdis. Restorāns ir labāks vakariņām, jo pusdienlaikā iespējams atrast pietiekami daudz citus restorānus ar pusdienu piedāvājumiem, savukārt šim cenas visu dienu ir vienādas – vakariņām lēti, pusdienām vidēji.
Palmyra Kebab (karte, ap 100 SEK)
Kā jau pēc nosaukuma var saprast, tad šī ir kebabu ēstuve. Cilvēki saka, ka šī ir labākā kebabu vieta Stokholmā. Nevaru nepiekrist, jo neko labāku te pagaidām neesmu atradis. Turklāt ēdiens te ir ne tikai garšīgs (kebabam), bet arī tiek pasniegts milzīgās porcijās. Pēc pieredzes ar pārēšanos šajā vietā, ir skaidrs, ka uz diviem te ir jāņem viena porcija. Nevajag sagaidīt no šīs ēstuves neko daudz, jo tā ir vienkārša ieskrietuve, bet, ja meklējat, kur uzēst kebabu, tad tā būs tieši laikā.
Grappa (karte, ap 200 SEK), itāļu
http://www.grapparestaurang.se/
Grappa ir restorāns, kas piedāvā itāļu ēdienus. Par restorāna itāliskumu var spriest pēc fakta, ka īsta itāliete lasīja ēdienkarti, kas bija zviedru un itāļu valodā, un uzjautrinājās par pieļautajām kļūdām itāļu valodā. Ne sevišķi lēts, bet nav arī no dārgākajiem. Par parastu picas/pastas maltīti nāksies samaksāt ap 170 SEK, bet par jūras veltēm un ko izsmalcinātāku 300 SEK un uz augšu. Neteiktu, ka ēdiens tur ir izcils, tomēr atmosfēra un iekārtojums ir lieliski, kas arī ir vienīgais, kas man liktu uz šo vietu atgriezties.
Thai House Wok (karte, ap 110 SEK), taizemiešu
Šī, manuprāt, ir labākā taizemiešu ēstuve Stokholmā. Apgalvojot šo, man jāsaka, ka pats nekad neesmu bijis Taizemē, un šis vērtējums tiek balstīts tikai uz manām garšas kārpiņām. Patiesība tā ir vairāk uz takeaway servisu orientēta vieta un, ja vēlies paēst uz vietas, tad par apkalpošanu jāpiemaksā 10 SEK. Tomēr es vienmēr izvēlos ēst tieši uz vietas un ar uz pusēm pāršķeltu baļķu veidotiem galdiem, tā man šķiet diezgan gaumīga vieta, kur ieturēt maltīti. Viņiem ir vairākas ēstuves, bet es esmu bijis tikai Birkagatan 14. Pastāv iespēja, ka serviss un kvalitāte citās vietās atšķiras. Noteikti ieteiktu te pamēģināt kokosriekstu un karija zupu ar vistu vai garnelēm. Tas ir mans iecienītākais ēdiens šajā vietā. Pirms pasūtīt ēdienu, paskatieties zīmēto pipariņu skaitu pie tā, tas nosaka, cik ass būs ēdiens. Ja viens pipariņš man ir tieši laikā, divi ar grūtībām, tad trīs es laikam nevarētu apēst.
Akkurat (karte, 145-205 SEK)
Ja esat gliemežu cienītājs, un te es runāju par apaļajiem gliemežiem (ja es iztulkoju pareizi, skatīt http://en.wikipedia.org/wiki/Mercenaria_mercenaria), tad jums noteikti ir jāiegriežas šajā vietā. Šos gliemežus esot jāprot korekti uzglabāt un pareizi pagatavot, lai, tos ēdot, nenodarītu pāri savai veselībai. Te to visu dara pareizi. Jāatzīst, ka es pats nemaz neesmu tāds gliemežu piekritējs, tomēr te pasniegtais ēdiens pat man garšoja ļoti labi. Pasūtot gliemežus, varat izvēlēties, kādā mērcē tos vēlaties (http://www.akkurat.se/?section=mussel&p=alacarte&s=mussels). Es ieteiktu pamēģināt tos, kas ar rokforas sieru. Ir divas porcijas, mazā un lielā. Ja mazo vēl viens cilvēks varētu pieveikt, tad lielajai klāt būs jāķeras diviem. Ēdiens tiek pasniegts elegantos kastrolīšos – mazā porcija ir puskastrolis, lielā – pilns kastrolis. Noteikti iesaku!
Bagpipers Inn (karte, ap 150 SEK), skotu
Iekārtots kā tipisks skotu pabs, apkārt dažādas zīmes par to, ka “rītdien būs aliņš par brīvu”, “šeit šajā vietā nekas agrāk nav bijis” utt. Tomēr atmosfēra ir omulīga un piedāvājumā diezgan liels alus klāsts. Arī ēdieni, lai arī vienkārši, ir garšīgi un paēdināt jūs spēs. Vairāk bārs nekā restorāns, turklāt bieži vakaros un brīvdienās pārpildīts.
Yam Yam Thai (karte, ap 100 SEK), taizemiešu
Vienkārša taizemiešu bufetes stila ēstuve. Labāk ieteiktu izvēlēties King Tan, kur izvēle ir daudz plašāka un arī ēdiens, manuprāt, garšīgāks.
Indian Guru (karte, pusdienās ap 80 SEK, vakarā ap 150 SEK), indiešu
Te iegriezos, lai nobaudītu indiešu virtuvi. Ieturot te pusdienas, kā dzērienu var izvēlēties ne tikai ūdeni vai kādu limonādi, bet arī alu. Cenā iekļauta arī kafija/tēja pēc pusdienām. Noteikti iesaku paņemt klāt arī uz vietas cepto maizi, kas maksās klāt papildus pāris kronas. Katru dienu restorānā nedaudz mainās ēdienkarte, tomēr tur vienmēr var dabūt vistu karija mērcē.
Pompei Ristorante (karte, pusdienās ap 100 SEK), itāļu
Gaumīgs un vakariņām laikam diezgan iecienīts itāļu restorāns. Biju te iegājis paēst pusdienas ziemā, tomēr nekādas īpašās emocijas tas manī neizraisīja. Vien to, ka tajā bija problēmas ar apkuri un ventilācija pūta tieši uz galvas. Laikam tāpēc arī izlēmu te vairāk neiegriezties.
Lokal Bar & Restaurang (karte, ap 150 SEK)
Bijām uzaicināti te uz dzimšanasdienas svinībām, vienīgais kas palicis atmiņā ir tas, ka tur bija ļoti labs un garšīgs vīns. Pārējo neatceros ne tāpēc, ka būtu pārmērīgi lietots alkohols, vienkārši nebija nekas tāds, kas īpaši iespiestos atmiņā. Nevaru pateikt neko sliktu, vien to, ka vakaros tur ir diezgan pilns un var nākties diezgan ilgi gaidīt ne tikai uz galdiņu, bet arī uz vietu pie bāra. Vieta nav pārāk piemērota mierīgām vakariņām, drīzāk tusiņam bārā, kas nav mana mīļākā nodarbe, varbūt tāpēc arī dalītas emocijas.
Precizēšanai – minētās cenas ir aptuvenas un tikai par main course ēdienu, neiekļaujot dzērienus, kas Zviedrijā sākas no 50 SEK par glāzi vīna/alus un uz augšu. Jo īsāks apraksts, jo mazāk emociju man ēstuve izraisīja, līdz ar to varētu teikt – zemāks vērtējums.