CeBIT 2010


Pagājusī nedēļa pagāja diezgan klusi, jo apmeklēju pasaulē lielāko ikgadējo datortehnoloģiju izstādi Hannoverē CeBIT 2010. Tās apmērus ir grūti aprakstīt, bet, lai radītu priekšstatu, iedomājieties Skonto halli un tad pareiziniet to ar 50. Izstādes teritorijā pat bija divas autobusu līnijas, lai būtu vieglāk pārvietoties no halles uz halli. Pilsētā izstādes laikā pat ir speciāla vilcienu līnija, kas kursē no Lidostas līdz Messe (CeBIT norises vieta). Turklāt pilsētā ir vairākas metro līnijas, kurās kursē divi metro, piemēram, 8 un 18, bet 18 vai 8 (īsti neatceros kurš) kursē tikai tad, kad Messe notiek izstādes.

Lai arī izstāde tiek pozicionēta kā starptautiska, ļoti sarūgtināja pārmērīgi lielais informācijas daudzums, kas pieejams tikai vācu valodā. Piemēram, Webcietey zonā, kur noritēja daudz interesantas diskusijas par sociālajiem tīkliem, vairāk nekā puse no diskusijām un runām bija vācu valodā. Arī liela daļa izdales materiālu bija pieejami tikai vāciski, kas savā ziņā raksturo ne tikai norises vietu, bet arī Vācijas tirgus apmērus.

Šajās piecās dienās cilvēks vienkārši fiziski nevar pilnvērtīgi apskatīt visu, tāpēc, protams, nācās izvēlēties zināmas prioritātes. Tā kā atrados šajā izstādē darba vajadzībās, tad prioritāte protams tika dota darbam, kas saistīts ar knowledge management, enteprise search technologies, dažādi Microsoft rīki un citas lietas, tomēr sanāca laiku atvēlēt arī kaut kam, kas tuvs sirdij, bet nav tieši saistīts ar darbu.

Spilgtākais, kas palicis atmiņā un kas spiedās ārā pa visām varītēm bija 3D monitori, kurus var lietot bez brillēm, skārienjūtīgie galdi (tai skaitā Microsoft Surface pa 11000 EUR un PQ Labs variants pa 5000 EUR), cloud computing un citas lietas. Nenoliedzami uzsvars bija arī uz visa veida mobilajām iekārtām. 3D monitori, kurus var lietot bez brillēm, darbojas uz prizmas principa un tos vislabāk ir vērot no aptuveni 4m attāluma un tie tik tiešām strādā, gluži kā Avatar vai kāda cita 3D filma, tikai nav vajadzīgas 3D brilles.

Paralēli izstādēm un mazākām diskusijām un runām hallēs, centrālajā konferenču ēkā runāja svarīgi cilvēki. Tas notika katru dienu laikā no 10:00 – 13:00 un viens cilvēks parasti uzstājās pusstundu. Daļa no šīm runām bija patiesi interesantas, bet daļa bija diezgan vienmuļas, tomēr bija iespēja klātienē sastapt un dzirdēt tādu populāru un izcilu rīku veidotājus kā Stewart Butterfield (flickr.com), Kevin Eyres (linkedin), Russ Shaw (skype), Conrad Wolfram (wolfram) un citus. Conrad Wolfram bija viens no visinteliģentākajiem cilvēkiem un diskusiju sesijā, kurā viņš piedalījās, varēja just, ka viņš tiešām ne tikai saprot, bet arī domā, ko saka. Tomēr visinteresantākā runa, manuprāt, bija Dr. Zvi Schreiber stāsts par to, kā radies, attīstijies un pirms divām dienām bankrotējis viņa uzņēmums Ghost Cloud Computing. Diezgan ironiski, jo tas noticis tieši pirms CeBIT, tomēr viņš piekritis sniegt jau laicīgi izziņoto runu un varējis tajā runāt daudz atklātāk nekā tad, ja viņa uzņēmums vēl turpinātu pastāvēt. Bankrota iemesls bija tāds, ka viņi izstrādāja savu rīku, lietojot Amazon Web Services, no kā tika īrēta serveru vieta utt., tomēr kopš Google paziņoja, ka piedāvā uz servera vienu megabaitu par 0.025 centiem gadā, bet tai pat laikā Ghost pērk vienu megabaitu no Amazon Web Services par 0.15 centiem, bija skaidrs, ka uzņēmums ilgi vairs nevarēs pastāvēt. Diezgan primitīvā veidā Google izspieda Ghost no tirgus.

Tādi ir mani īsie iespaidi par CeBIT. Diezgan interesants bija fakts, ka pirms ieejas CeBIT 2010 tika reklamēts jau CeBIT 2011, bet visur pilsētā bija redzamas COMPUTEX Taipei savā ziņā konkurējošās izstādes reklāmas.

comments powered by Disqus